Gyógynövény receptek


A gyógynövényekről általában.

A gyógynövények azonosítása, termesztése és leszedése maga is izgalmas, sőt gyógyító élmény lehet. A gyógynövények gyakori érintése közelebb hoz a természethez és a növények vitalitásának megtapasztalásához.

A gyógynövények virágait, leveleit és szárát szárításra akkor érdemes begyűjteni, amikor telihold van, mert a hatóanyag akkor a legtöbb és legerősebb a növény föld feletti részében. Ebből kifolyólag újhold idején a gyökérzetet érdemes begyűjteni az őszi, hűvösebb időben.
A növényeknek csak bizonyos részei gyógyhatásúak, ezért nem szabad azt gondolni, hogy egy fajta növénynek a gyökere is és a levele is gyógyhatású. Természetesen van ilyen is, de nem ez a jellemző a legtöbb növényre.
Ha vadon termő növényt gyűjtünk be, akkor érdemes alaposan tanulmányozni növényhatározót valamit érdemes körültekintőnek lenni abban is, hogy a növény nem-e szennyeződött műtrágyával, vegyi anyagokkal, kipufogó gázzal.
Minden növénynek megvan a maga gyűjtési ideje, évszaka, amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák.
Még télen is lehet gyógynövényt gyűjteni (pl. a fagyöngyöt, de nem mindegy,hogy milyen fáról gyűjtjük be!)

A gyógynövények szárítása úgy történik, hogy kiterítjük a növényeket egy deszkára úgy, hogy közvetlen napsütés ne érje őket. Fel is függeszthetjük őket kis csomókban.

Tárolásuk mindig fénytől elzárt helyen történjen vagy sötét üvegben, illetve légmentesen záródó tasakban. Mindig írjuk rá a nevüket és az eltevés dátumát. Így tárolva kb. 6 hónapig megőrzik gyógyhatásukat.
Mélyhűtőben is tarthatunk gyógynövényeket, ilyenkor tovább megőrzik zamatukat (pl. citromfű vagy petrezselyem).

A gyógynövény teákat ne ízesítsük. Ha mégis szükség lenne rá, akkor várjuk meg, amíg a tea lehűl kb.40 C fokra (forrófürdő melegségűre) és aztán tegyünk bele mézet. A mézről tudni kell, hogy 40 C fok fölött elveszti hatóanyagait.

Teakészítés


Tegyünk a teáskannába egy kávéskanálnyi szárított vagy két kávéskanálnyi friss gyógynövényt és egy csésze vizet. Takarjuk le és kb 10 perc után szűrjük le a teát.

Főzet készítése

A gyökerek illetve kérgek hatóanyagainak kivonásához nem elég az áztatás forró vízben. Mivel ezek keményebb részei a növénynek, így ezeket kisebb darabokra kell vágni, törni vagy préselni.
Alapos megtisztítás után a durván feldarabolt alapanyagot tegyük egy rozsdamentes edénybe se semmiképpen sem alumíniumba. Az edényt töltsük meg vízzel és lassan forraljuk fel. 
Végül fedjük le fedővel és lassú tűzön főzzük még 15 percig. Ekkor a főzet ne forrjon, de kissé gyöngyözhet. Az így kapott folyadék a főzet. Leszűrés után melegen fogyasztható.
Hidegen is elfogyasztható, ebben az esetben 24 óráig tárolható.

Idegnyugtató főzet készítése:
Kányabangitakéreg
Édesgyökér
Macskagyökér

Oldat/Herbaszirup/Tinktúra készítése

Otthon is készíthetünk orvosságot. Az oldatokat vagy tinktúrákat úgy készítjük, hogy alkoholos vízben áztatjuk a gyógynövényeket. Az alkohol kivonja a gyógyító összetevőket és egyben tartósítja is orvosságunkat.

Szirup készítése
1.Tegyünk egy serpenyőbe 500g cukrot vagy mézet és adjunk hozzá egy liter vizet.
2.Lassú tűzön folyamatosan kevergessük.
3.Adjunk hozzá 150g gyógynövényt.
4.Melegítsük tovább 5 percig.
5.Hagyjuk egy éjszakén át hűlni.
6.Szűrjük le és tegyük el légmentesen lezárva.

A szirup így 18 hónapig eláll.

Hideg olajkivonatok készítése

A gyógynövénnyel kezelt olajok kiválóak külső használatra, masszázs illetve gyógyfürdő olajként vagy bőrkondicionálóként.
Hideg olajkivonatot úgy készítünk, hogy a frissen vágott gyógynövényeket növényi olajban áztatjuk maximum két héten keresztül.
az üveget naponta kicsit felrázzuk, végül leszűrjük az olajat, sőt az áztatott növényi részekből is kinyomkodjuk. Például az így készített kamilla mindig kiváló hatású.

Hideg olajkivonatok:
Kamilla
Levendula
Majoránna
Rozmaring
Orbáncfű
Rózsaszirom

Ne kenjünk a bőrünkre orbáncfű olajat, ha rövidesen napra megyünk, mert allergiás reakciót válthat ki.


Gyógyító füvek stressz ellen

Az idegrendszer alkalmazkodásának javításához érdemes felhasználni az alábbi gyógyfüveket a teakészítés szabályai szerint:

Nemes pipitér
Orbáncfű
Vasfű
Héla zab
Betonika

Szívdobogás enyhítésére:
Fekete üröm vagy Golgotavirág

Izzadás csökkentésére:
Fekete üröm vagy Macskagyökér

Alvás elősegítésére:
Golgotavirág


Gyógyító füvek emésztés serkentésére

Az ideges gyomrot hamar rendbe hozza a kamilla, a komló és a citromfű keverékéből készített tea. A citromfű és a kamilla bármilyen gyakorisággal fogyasztható.

Gyomoridegesség ellen:
Citromfű
Kamillavirág
Borsmenta

Tegyünk ezekből a gyógynövényekből egyenlő arányban a teáskannába. Öntsünk rá forrásban lévő vizet majd hagyjuk állni legalább 10 percig.
Leszűrés után naponta legalább háromszor vagy étkezés után fogyasszunk belőle.

Felfúvódás és bélgörcs ellen:
Ánizskapormag
Fekete áfonya
Borsmenta

Az  egy kv.kanálnyi ánizskapormagot és az egy kv.kanálnyi fekete áfonyát forraljuk fel kb. 300 ml vízzel.
Utána adjunk hozzá szárított borsmentát. Hagyjuk állni 10 percig, majd leszűrés után fogyasszuk.